LINGEBOS


 

Het Lingebos is een kunstmatig bos van ongeveer 115 ha, de grienden in het bos zijn zelfs al ruim 100 jaar oud.Het ligt op ca. 5km (via fietspont Arkel-Spijk) of 10 km afstand van WSV De Gors (zie fiets-routes elders op deze website).

Het is eind jaren ’60 vanuit de overheid aangelegd als recreatiegebied voor de Randstad. Het Lingebos werd op 26 juni 1969 officieel geopend door prinses Beatrix. Voor de aanleg van o.a. het klaverblad bij Gorinchem en de verbreding van de A15 werd er zand gewonnen uit het Lingebosgebied. Hierdoor ontstond een recreatieplas.

Doordat er in de jaren ’80 steeds minder behoefte bestond aan dit soort recreatiegebieden, is het bos opgedeeld in twee gebieden. Een recreatiegebied in beheer van de gemeente Lingewaal en een gecontroleerd ‘wild’ natuurgebied onder toezicht van Staatsbosbeheer.


In de winter van 2008 heeft staatsbosbeheer het Lingebos grondig onderhanden genomen. De laatste jaren was er veel achterstallig onderhoud ontstaan. De veelal modderige bospaden zijn allemaal opnieuw van een verhardingslaag voorzien. Er is flink gesnoeid zodat er in het bos weer mooie doorzichten zijn ontstaan. Ook bij de recreatievijver is een nieuw speeltoestel (kabelbaan) geplaatst. Aan de voorzijde van het bos (Spijkzijde) is een nieuwe parkeerplaats aangelegd.


In de winter van 2009 heeft staatsbosbeheer in het Lingebos de oude spartelvijver opgeknapt en er een speelbos omheen gemaakt. De spartelvijver was vroeger een betonnen bak waar de kinderen veilig in konden spartelen. Deze bak is al jaren verdwenen, wat overbleef was een plas verborgen tussen de bomen. De bomen zijn nu flink uitgedund en gesnoeid zodat de plas weer zichtbaar is geworden vanaf de weg. In het midden van de plas is een eiland gemaakt met een speelfort. Het fort is te voet, via stapstenen in het water, maar ook per vlot te bereiken. Aan de oever van de plas is een waterspeeltoestel geplaatst. Hier kunnen de kinderen met een waterpomp de waterbakken vullen en dammen bouwen.


Recreatieplas
De recreatieplas is 10 ha groot en is op sommige plaatsen wel 14 meter diep. Het bestaat uit een kindvriendelijk deel, afgescheiden door een drijflijn, omgeven door ligweiden en een zandstrand, met een geleidelijk aflopend strand tot ongeveer 1 meter diep. Op dit strand zijn diverse waterspeeltoestellen te vinden. In de zomermaanden zijn er twee ‘watervallen’ actief die zorgen voor de circulatie van het water in de plas. Kinderen kunnen met dit stromende water spelen en in de recreatieplas zwemmen.

De rest van de recreatieplas wordt omgeven door ligweiden en heuvels. Tussen de heuvels op de ligweide is een beachvolleybal veld ingericht. Barbecueën is in het Lingebos en op de recreatievelden niet toegestaan.

Speelbos ‘De kleine waterlinie’
Het speelbos de kleine waterlinie is in de winter van 2008 / 2009 aangelegd door Staatsbosbeheer. Het speelbos is officieel geopend op 19 mei 2009. Speelbos De Kleine Waterlinie is een waar avontuur voor ieder kind. Kanonnen, een heus speelfort omringd door water, een waterspel en een doolhof, het is er allemaal te vinden. Het speelbos is zo ingericht dat kinderen geprikkeld worden tot het spelen van zelfbedachte spelletjes. Natuurlijk mogen ze ook buiten de paden komen om stoere hutten en dammen bouwen.


Zo’n actieve dag kan dan afgesloten worden met het eten van een pannenkoek.
Meer info: http://www.hetlingebosch.nl/

WSV De Gors, Rietveld 1, 4241 EB  ARKEL – TEL. 0183 564036