GIESSENLANDEN


De gemeente Giessenlanden is een landelijke gemeente met een sterk agrarisch karakter. Deze groene gemeente is op 1 januari 1986 ontstaan en bestaat uit de volgende dorpskernen:

– Arkel
– Giessenburg
– Giessen-Oudekerk
– Hoogblokland
– Hoornaar
– Noordeloos
– Schelluinen
De gemeente telt ruim 14.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 65km2.


Giessenlanden leent zich prima voor allerlei toeristische uitstapjes. Te midden van prachtig natuurschoon, mooie dorpsgezichten en unieke (oude) gebouwen is het heerlijk fietsen, varen, wandelen en zwemmen! Ook komt u tijdens uw tochten door Giessenlanden veel kunstwerken, monumentale panden, oude boerderijen en molens tegen.  Door alle unieke recreatie-activiteiten, leuke winkels en gezellige horecagelegenheden is een bezoek aan Giessenlanden zeker de moeite waard!


Diverse activiteiten in Giessenlanden

Landelijk winkelen in De Graanbuurt (Doetseweg 34-51 in Giessenburg)
De Graanbuurt in Giessenburg is gelegen in de Alblasserwaard, ‘in het Groene Hart’, langs het riviertje De Giessen. U vindt er eigentijdse winkels met een buitengewoon assortiment, gevestigd in een bijzondere ambiance, dat is landelijk winkelen en genieten!

De Graanschuur
Achter de deuren van “De Graanschuur” gaat een van de gezelligste en meest sfeervolste winkelstraatje schuil. Bij binnenkomst in de historische inpandige winkelstraat is de verrassing groot, u wordt meegesleept in de karakteristieke sfeer van de pandjes. De stijlvolle gevels zijn opgetrokken uit oude bouwmaterialen en in de winkels vindt u een divers aanbod op het gebied van wonen, leven en genieten. Van meubelen en accessoires tot streekdelicatessen en bonbons, van damesmode tot kaplaars, van kinderschoenen tot sieraad. In groepsverband kunt u ’s avonds een workshop volgen om Tagine te leren koken (vooraf reserveren bij De Tagine).


De Kolenbeurs
In vervolg op De Graanschuur is De Graanbuurt in 2010 uitgebreid met een tweede historische winkelstraat genaamd “De Kolenbeurs”. In De Kolenbeurs is op unieke wijze het historische centrum van Giessenburg nagebouwd. De gevels in de inpandige winkelstraat zijn in authentieke stijl uitgevoerd. In een sfeervolle ambiance worden tal van eigentijdse producten aangeboden. U vindt er culinaire (relatie)geschenken, klein antiek en brocante, woninginrichting, woonaccessoires ,bodyfashion voor het hele gezin en edelsteen sieraden/geschenken en mineralen.

Er is nog meer te vinden in De Graanbuurt, zoals Lief! Babywear & Lifestyle. In de oude dienstwoning vind u ook De Griffel, een sfeervolle boek-cadeau winkel met unieke wenskaarten en luxe pennen (Sheaffer). In de voormalige graanmaalderij treft u Leida’s lampenwinkel en Uitdragerij Boer. De oude fabriek zit tot de nok toe vol met oude en antieke kroonluchters, brocante, oude deuren en oude bouwmaterialen. Informeert u ook naar de nabij gelegen dependance van de Uitdragerij. Bijzonder: in de fabriek is ook museum “Ons Museum” gevestigd, een museum met artikelen en verhalen uit grootmoederstijd. Neemt u dus de tijd voor een bezoek!


Museum Het Regthuys – Giessenburg
Cultuur historisch museum Het Regthuys heeft een stijlkamer, ambachtenkamer, boerenkamer, oranje- en oorlogshoek. Daarnaast zijn er veel archeologische vondsten te bewonderen, zoals de Molenaarscollectie, de Hakkesteegcollectie en tijdelijke exposities. Dorpstraat 10 3381 AG  GIESSENBURG 0184 – 652872 www.geschiedkundigevereniging.nl Openingstijden: woensdag en zaterdag van 13.30 – 17.00 uur Entree: 2 Euro p.p.

Landwinkel de Bikkerhoeve – Hoogblokland
Melkgeitenbedrijf met landwinkel
Bazeldijk 66 4221 XZ  HOOGBLOKLAND 0183 – 352373 


Boterslootse molen – Noordeloos
Deze wipmolen is gebouwd in 1837 op de plaats waar in hetzelfde jaar de molen door blikseminslag afbrandde. In 1956 kwam de molen buiten gebruik en geraakte via de gemeente in handen van de SIMAV. De molen is geheel gerestaureerd en in 1991 werden het scheprad en de wielbak verlaagd.
Grotewaard 1 4225 PA  NOORDELOOS 0184 – 681178
De molen is alleen te bezoeken in overleg met de molenaar.


Kaas-Zuivelboerderij Kuiper – Giessenburg
Jan en Thera Kuiper zijn de trotse eigenaars van een zuivelboerderij ln de Alblasserwaard. Een prachtig gebied met veel historie. Het bedrijf omvat een moderne kaasmakerij, een veehouderij, een zuivelwinkel en een prachtige presentatieruimte in authentieke boerenstijl. U kunt hier proeven en genieten van alles dat de natuur ons te bieden heeft.
Heideweg 2 3381 KH  GIESSENBURG 0184 – 52719

Openingstijden: dinsdag van 13.30 – 16.00 uur
                       vrijdag van 09.00 – 17.00 uur
                       zaterdag van 09.00 – 15.00 uur

 

WSV De Gors, Rietveld 1, 4241 EB  ARKEL – TEL. 0183 564036